Beleid

Beleid veiligheid en welbevinden

Op ons kinderdagverblijf vinden we het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen en dat ze veiligheid en geborgenheid ervaren. Vanuit dit gevoel van veiligheid kunnen ze op onderzoek uit en maken ze nieuwe contacten. Zo ontwikkelen ze zich dus ook. Om zich geborgen te voelen moet een kind merken dat hij geaccepteerd wordt. We leren het kind inclusief zijn behoeften kennen. Zo kan hij beroep doen op ons. We geven kinderen vrijheid in gebondenheid. Ze hebben zelf de vrijheid, maar er zijn toch taken waar ieder kind zich aan moet houden.

Een kind heeft ook behoefte aan structuur en duidelijkheid, hij moet weten waar hij aan toe is. Hieronder wordt beschreven hoe we deze vorm van steun kunnen bieden.

 

We vinden het belangrijk dat een kind bekende gezichten om zich heen heeft.

Wil een kind zich geborgen voelen dan moet het kind zich thuis voelen en het gevoel hebben dat het inbreng heeft. Met een groepsleiding die het kind kent kunnen we dit realiseren. Het is belangrijk dat een kind het gevoel heeft ergens deel van uit te maken, in dit geval maakt het kind deel uit van een groep. Hierdoor kan het kind andere kinderen leren kennen, zo gaat het kind relaties aan en raakt het vertrouwd. 

Op ons kinderdagverblijf is een kind deel van een basisgroep, hierbij hoort ook een groepsleiding. Het kind leert andere kinderen kennen op het kinderdagverblijf en kan hiermee bekend worden. 

 

We vinden het belangrijk dat kinderen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen.

De kinderen worden in groepen opgevangen maar buiten de groep vinden we individuele aandacht ook heel belangrijk. Ieder kind is uniek. Kinderen worden altijd op een positieve wijze behandeld. Het kind wordt geaccepteerd en gerespecteerd zoals hij is. We nemen kinderen serieus en stimuleren de eigen inbreng van kinderen. Ieder kind wordt welkom geheten op ons kinderdagverblijf.

Verder worden kinderen door elkaar begeleid, oudere kinderen helpen jongeren en daar hebben de jongeren baat van. Hierdoor wordt ook een vertrouwensband met de oudere kinderen opgebouwd. Bij de oudere geeft dit ook een voldaan gevoel.

 

Wanneer het kind ons iets duidelijk wil maken, gaan we op ooghoogte van het kind zitten en wanneer het verhaal niet helemaal duidelijk is vragen we door. Alle kinderen op ons kinderdagverblijf worden opgemerkt. Verder zijn we ons bewust dat ieder kind een eigen karakter en bepaalde behoefte aandacht nodig heeft. Hier houden we rekening mee. Bijvoorbeeld een verlegen kind wordt gestimuleerd om zich te uiten, maar dit gebeurd niet onder druk. Ieder kind krijgt de tijd om zich te ontwikkelen in het eigen tempo.

Emoties zijn heel normaal, dus ook de emoties van kinderen zijn geaccepteerd. Dit geld voor blij zijn en vreugde, maar ook voor boosheid. Kinderen mogen zich uiten zolang er niemand anders wordt geschaad.

 

 

We vinden het belangrijk in te spelen op behoeften van kinderen

Wanneer we goed op kinderen kunnen inspelen is het belangrijk dat we het kind kennen. Het kind moet zich prettig voelen bij ons en we moeten kijken wat het kind nodig heeft. Om dit te kunnen waarmaken moeten we het kind begrijpen. We moeten de taal van het kind begrijpen. Ieder kind behandelen we anders, want ieder kind is verschillend. We begeleiden het kind en geven troost waar nodig.

 

 

We vinden het belangrijk dat een kind ritme en structuur ervaart

Ieder kind heeft een bepaalde hoeveelheid structuur en duidelijkheid nodig. Zo weten kinderen waar ze aan toe zijn. Wanneer je duidelijk bent is het goed voor het gevoel van veiligheid bij een kind. Er wordt bijvoorbeeld met een duidelijke dagindeling gewerkt, zo passen we structuur toe en deze bieden we aan aan het kind. Wanneer we een bepaalde vrijheid geven worden kinderen hierin vrijgelaten en kunnen ze zich vaak goed redden in de ‘buitenwereld’.

 

We vinden het belangrijk dat een kind weet welke regels en afspraken er op het kinderdagverblijf gelden

Dit is belangrijk voor een kind omdat het kind dan weet wat de grenzen zijn. Ook is het belangrijk dat het kind weet welke waarden en normen gehanteerd worden. We proberen de regels toegankelijk voor iedereen te maken. Zelf moeten we het goede voorbeeld geven en consequent zijn. Een kind dat aangesproken wordt op afwijkend gedrag spreken en kijken we neutraal aan. Het afwijkende gedrag wordt benoemd en zo wordt er uitleg gegeven.

 

We vinden het belangrijk dat ook de ruimte voor een kind veilig en overzichtelijk is

Een goed ingedeelde en hygiënische ruimte, is heel belangrijk voor een kind. Zo krijgt het toch een gevoel van veiligheid omdat het iedere keer in dezelfde schone ruimte komt. Het is ook belangrijk dat een kind overzicht heeft, en dit is ook terug te zien in de ruimte.

 

Veiligheid voor de ouders is ook belangrijk

Natuurlijk zijn ouders ook een heel belangrijk aspect in het kinderdagverblijf. We realiseren een goed contact met de ouders en we geven ook voldoende begeleiding. Ouders moeten zich welkom voelen op ons kinderdagverblijf. Een ongeruste ouder kan bijvoorbeeld uitgenodigd worden voor een evaluatiegesprek.

 

 

Ontwikkelen en leren

Kinderen leren met hun handen, hoofd en hart.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen zelf ontdekken…

Jonge kinderen hebben een aangeboren drang tot leren en ontdekken, het zijn kleine onderzoekers. Een baby test als het ware een hypothese (een gedachte over een verband tussen twee dingen). Een baby kan dit nog niet vragen en/of vertellen, dus gaat een baby op zoek in zijn of haar handelen. Ze leren zo het begrip oorzaak en gevolg kennen, ze zien het verschil. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben enorm veel doorzettingsvermogen. Ze gaan door tot ze iets begrijpen en zijn meestal niet bang om fouten te maken. Jonge kinderen kunnen zich helemaal inleven in een situatie. Ze vergeten alles om zich heen, vooral als ze erg nieuwsgierig zijn. Dit kun je vooral terug zien in hun emoties, die ze duidelijk zichtbaar maken. Kinderen leren voelend, handelend en spelend nieuwe dingen. Als ze iets nieuws hebben geleerd willen ze dit graag delen met de pedagogisch medewerkers of met andere kinderen. Pedagogisch medewerkers maken hiervoor in hun omgang met kinderen voortdurend gebruik van hun ervaring en kennis van de manier waarop jonge kinderen leren en zich ontwikkelen. Ze proberen hierdoor zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen spelend leren…

Jonge kinderen gaan graag op een spelende manier op met volwassenen. Dit is tevens ook goed voor de ontwikkeling van alle sociale, emotionele, cognitieve, morele en communicatieve vaardigheden. We maken veel gebruik van leerspelletjes zoals puzzels, lego blokjes en boeken. Hierbij kan (eventueel met begeleider, pedagogisch medewerker) worden geoefend met kleuren, vormen en voorstellingen. We laten kinderen hierbij zelf ook hun inspiratie gebruiken en verhalen vertellen. Ook maken we gebruik van fantasiespelletjes dit wordt veel uitgevoerd in een poppenhoek. Kinderen doen een gezinnetje na, een winkeltje of een dierentuin. Kinderen motiveren hierbij hun fantasie en leven zich in in hun rol, terwijl ze dit zelf vaak niet door hebben.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen ritme hebben…

Jonge kinderen weten nog niet hoe de wereld en het leven in elkaar zit. Dit kunnen kinderen leren door vele herhalingen en dus door rituelen. Kinderen voelen zich hierbij veilig en weten wat er eventueel kan gebeuren, ze worden er op voorbereid door de herhalingen. Dit motiveren wij door middel van een dagprogramma. Kinderen weten hierbij wat er te doen is en na een tijdje ook wat de bedoeling is bij een bepaald onderdeel in het dagprogramma. We laten de kinderen wel vrij om keuzes te maken in een bepaald deel in het dagprogramma. We kunnen bijvoorbeeld leerspelletjes gaan doen, de kinderen kunnen dan kiezen tussen verschillende leerspelletjes, zoals voorlezen, puzzelen, bouwen.

 


 

We vinden het belangrijk dat kinderen zich op een eigen tempo ontwikkelen…

Door middel van herhalingen en rituelen ontstaan er bij kinderen in de hersenen verbindingen. Hierdoor gaan kinderen automatisch handelen bij bepaalde onderwerpen. Als dit goed lukt, zoals ze het wilden krijgen kinderen energie om door te gaan en nog meer dingen te leren. Je kunt als opvoeder natuurlijk niet zien wat een kind voelt, dus laten we kinderen eigen keuzes maken. We willen namelijk voorkomen dat we kinderen een bepaald iets voordragen en dat ze dat verplicht na moeten doen terwijl ze het niet willen of er nog niet klaar voor zijn. Door het maken van keuzes zijn kinderen sneller tevreden waardoor ze ook meer leren. Doordat een kind een eigen tempo en een eigen manier van leren aanhoudt heeft het kind vertrouwen in zichzelf en heeft het kind het gevoel dat hij/zij grip heeft op de wereld en het leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenwerking met ouders

We vinden begrip en waardering erg belangrijk…

De basis in een kinderdagverblijf wordt gelegd op wederzijds begrip tussen de ouders, het kind en de pedagogisch medewerkers. Het is belangrijk dat ouders merken dat hun kind aan alle kanten wordt gewaardeerd, zodat ouders met een positief en vertrouwd gevoel hun kind halen en brengen op het kinderdagverblijf. Door deze positieve uitstraling zal het kind ook enthousiast naar het kinderdagverblijf komen en zich vermaken. Ook is het voor de pedagogisch medewerkers in het kinderdagverblijf fijn als ze iets weten over de thuissituatie over het kind. Hierdoor voorkomen we onverklaarbare misverstanden over het gedrag van een kind.

 

We vinden het belangrijk dat er goede afspraken zijn…

Er worden diverse afspraken gemaakt tussen de ouders en de pedagogisch medewerkers. Hierbij hebben we het over hoe laat het kind wordt gebracht en gehaald, wat er gebeurd als het kind ziek is/wordt. Maar ook wie het kinderdagverblijf kan bereiken in geval van nood. Deze afspraken worden tijdens het kennismakingsgesprek vastgesteld en beschreven in het contract. Deze gemaakte afspraken worden voortdurend afgestemd op voeding, zinnelijkheid, slaap- en eetritmes en natuurlijk bij de omgang met het kind. Natuurlijk zijn de ouders van een kind de personen die het kind al het langst/best kennen. Er kunnen dus situaties op het kinderdagverblijf ontstaan waardoor een pedagogisch medewerker informatie vraagt aan een ouder, dit kan zijn; hoe is het gedrag van het kind thuis? Hoe gaat u daar als ouder mee om? Natuurlijk kan dit ook andersom. We willen niet dat ouders met vragen blijven zitten. Dus kunnen ouders bij ons altijd terecht om vragen te stellen en om eventueel om advies te vragen. Verder willen wij als kinderdagverblijf ouders graag inlichten over hoe de dag is verlopen en wat we hebben gedaan. Ouders krijgen hierdoor ook meer zicht op de pedagogische invloed van het kinderdagverblijf en wat het kinderdagverblijf bij de ontwikkeling van hun kind betekend.

 

Wij vinden het belangrijk dat er goed contact is…

Ouders van kinderen hebben dagelijks contact met de pedagogisch medewerkers van een kinderdagverblijf. Op momenten dat het kind wordt gebracht en gehaald en de eventuele gesprekjes hierbij. Er wordt bij ons in het kinderdagverblijf gebruik gemaakt van een dagboekje. Hierin verteld de pedagogisch medewerker wat het kind die dag heeft uitgevoerd. Dit kan gaan over een vordering in de ontwikkeling maar ook over een positieve handeling van het kind. Ook worden er binnen het kinderdagverblijf foto’s gemaakt van activiteiten en opgehangen binnen het kinderdagverblijf, zo zien ouders wat er zowel allemaal op het kinderdagverblijf wordt gedaan. Naast deze informatie aan ouders wordt er ook elk half jaar een oudergesprek georganiseerd. Hierbij kunnen ouders vragen stellen over hun kind en eventuele opmerkingen maken. Ook de pedagogisch medewerker verteld hierbij over de ontwikkeling van het kind.

 


 

Wij vinden het belangrijk dat ouders tevreden zijn…

Voor de betrokkenheid tussen ouders en het kinderdagverblijf is meepraten en meedenken erg belangrijk. Ouders mogen te allen tijde advies geven richting het kinderdagverblijf. We vinden het belangrijk dat ouders worden betrokken in nieuwe afspraken, regels en activiteiten. Ouders hebben hier ook inspraak op en kunnen altijd met nieuwe ideeën komen. We vinden het belangrijk dat ouders hun opmerkingen en/of vragen als eerste bespreken met de groepsleiding. De groepsleiding heeft namelijk het meeste inzicht op het kind en kan daardoor het beste antwoorden.

 

 

Pedagogische doelen en competenties van kinderen

Elk kind heeft een eigen karakter, eigen mogelijkheden. Ieder kind ontwikkeld zich in een eigen tempo en op een eigen manier. We zijn er van overtuigd dat wanneer een kind ergens aandacht voor heeft, het spelenderwijs en met plezier leert. Leren lijkt bij kleine kinderen vaan vanzelf te gaan. Ze gaan uitdagingen aan, doen elkaar na en willen hun overwinningen delen. Kinderen worden geboren met de motivatie om te leren. Kinderen ontwikkelen zich heel breed. Deels ligt de loop van de ontwikkeling genetisch vast. Ouders en pedagogisch medewerkers hebben grote invloed op die ontwikkeling.

Wij zien kinderen ook als ‘mensen zonder vrees’.

Er zijn vier doelen in de wet van de kinderopvang:

- Veiligheid

- Persoonlijke competenties

- Sociale competenties

- Waarden en normen

De fysieke en emotionele veiligheid zijn voorwaarden voor welzijn en ontwikkeling die gewaarborgd moeten zijn. De persoonlijke competenties hebben we verder uitgewerkt. We hebben emotionele veiligheid, cognitieve veiligheid, communicatieve veiligheid, motorisch-zintuiglijke veiligheid en creatief-beeldende competenties.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen emotionele competenties ontwikkelen. ‘IK MAG ER ZIJN’

Kinderen zijn vaak trots op wat ze kunnen en dat willen ze laten zien. Daarom hebben we de competenties vertaald in hun woorden. Zo komen we tot de emotionele competenties.

Het gevoel er te mogen zijn en op anderen te kunnen vertrouwen ontstaat bij kinderen vaak in een relatie met andere mensen. Wanneer kinderen bijvoorbeeld een pedagogisch medewerker vertrouwd, kan hij steun en troost zoeken. Bij het spelen gebruikt het kind de pedagogisch medewerker als veilig en zoekt oogcontact.

Het gevoel er te mogen zijn en gewaardeerd te worden is ook goed voor de bewustwording van zichzelf. Het kind kiest zijn eigen smaak. Het kind durft nu iets te ondernemen en laat het merken als hij iets fijn of niet fijn vind.

Ook wordt het vertrouwen gestimuleerd. Het kind leert door vallen en opstaan en kan zo zelf problemen oplossen.

Als kinderen het gevoel hebben wanneer ze gewaardeerd worden krijgen ze een positieve levenshouding. Ze krijgen zelfvertrouwen en kunnen zo beter omgaan met andere kinderen.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen sociale competenties ontwikkelen. ‘KIJK WE DOEN HET SAMEN’

Sociale competenties ontstaan ook in relatie met andere mensen.Ons kinderdagverblijf doet dit bijvoorbeeld door kinderen die hulp vragen, deze ook te bieden. Bijvoorbeeld bij het aan en uit-kleden kan dit van toepassing zijn.

Het gevoel van erbij horen en verbondenheid met de familie en de groep in het kindercentrum. Het kind is blij als het wordt opgehaald en kijkt graag naar foto’s van thuis. Het kind is trots op zijn of haar ouders. In de groep leert het kind liedjes en weet bij welke pedagogisch medewerkers en kinderen zijn of hij hoort. Zo geeft dit ook een gevoel van veiligheid. Rekening houden met de gevoelens van een ander is erg belangrijk. Een kind kan andere kinderen troosten en snapt wanneer iemand boos is. Zo kan het kind ook aanwijzingen van de pedagogisch medewerker opvolgen.

Samen spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van sociale competenties. Het kind kan op zijn beurt wachten en snapt wat andere kinderen willen. Het kind kan hierbij ook initiatief nemen en kijken hoe conflicten opgelost kunnen worden.

Het kind kan bijdragen aan het geheel en meehelpen. Zo kan het kind mee helpen iets te organiseren.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen motorisch-zintuiglijke competenties ontwikkelen.  ‘KIJK IK KAN HET ZELF’

Jonge kinderen hebben een aangeboren drang om dingen zelf te willen doen. Eerst thuis en later zelfstandig. Competenties op dit gebied zijn vooral de grof motorische vaardigheden, zoals kruipen, lopen, rennen, springen en dansen.

En de fijne motoriek, spelen met potloden, met blokken spelen, krijten en verven.

Het evenwicht bewaren is ook erg belangrijk bij handelingen zoals zitten, lopen en omdraaien.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen cognitieve competenties ontwikkelen. ‘KIJK, IK VOEL, DENK EN ONTDEK’

Jonge kinderen zijn kleine onderzoekers. Ze willen de wereld begrijpen waar zij in zitten. Ze maken hun wereld groter door op onderzoek uit te gaan. Belangrijk hierbij zijn een paar dingen:

-      Het begrijpen en het kunnen benoemen van emoties bij het samenspelen.

-      Het gebruiken van de zintuigen bij het onderzoeken. Horen, zien, voelen, proeven en ruiken zijn allemaal van toepassing om de wereld te ontdekken.

-      Het benoemen van dieren planten en dingen die met de natuur te maken hebben zijn ook belangrijk, zo kan het kind zich goed uiten.

-      Het zoeken naar verbanden tussen dingen is ook goed om dingen te kunnen begrijpen. De oorzaak – gevolg relatie bekijken.

Kinderen leren ordenen, meten en tellen. Ze worden ook steeds meer geconcentreerd en kunnen alleen spelen. Verder leren ze ook zich vast te houden aan een bepaald plan.

 

We vinden het belangrijk dat kinderen taal en communicatieve competenties ontwikkelen.  ‘LUISTER, IK KAN HET ZELF ZEGGEN’

Kinderen hebben vaardigheden om zichzelf kenbaar te maken. Door geluiden, gebaren en oogcontact. Rond het eerste jaar komt daar een beetje taal bij. De taal van jonge kinderen is beperkt, maar is wel effectief wanneer je het kunt verstaan. Kinderen leren praten met woorden in eenvoudige zinnen. Zo kunnen ze zich toch hoorbaar maken. Kinderen zijn dan ook meer gemotiveerd om andere kinderen te begrijpen. Kinderen kunnen ook luisteren naar een verhaal en vertellen hoe hij dat vind.

 


 

We vinden het belangrijk dat kinderen morele competenties ontwikkelen.  ‘KIJK, IK BEN EEN LIEF, GOED KIND’

Jonge kinderen willen er ook graag bij horen. Ze verlangen naar goedkeuring en zijn ontvankelijk voor regels en rituelen. Kinderen leren gehoorzamen en ook om zichzelf te gehoorzamen. Zichzelf gehoorzamen wil zeggen dat ze minder impulsief worden. Kinderen kunnen door deze competenties hun emoties op een goede manier uiten. Ze leren niet te slaan en te schoppen. 

Ook leren kinderen verantwoordelijkheid en schuld te tonen. Na een ruzie wil een kind het goed maken.

Kinderen leren gehoorzamen zich goed te gedragen. Een kind kan aanwijzingen van de pedagogisch medewerker opvolgen. Zo leert deze ook een aantal rituelen.

Kinderen leren ook voor zichzelf op te komen, wanneer een kind niet goed behandeld is kan het dit aangeven. Het kind kan ook aangeven wanneer iemand iets graag wil of niet.

Als laatste is respect hebben ook heel belangrijk. Kinderen weten dat niet iedereen hetzelfde is. Sommige kinderen kunnen meer en sommige kinderen kunnen minder.

 

KEN

 

 

 

Samenwerking in een groep

Samenwerken betekent dat je een bijdrage levert aan een gezamenlijk resultaat. Hiermee let je op eigen belangen en kwaliteiten en die van de groep. Het resultaat waar wij op hopen met de samenwerking tussen de kinderen, is dat kinderen de verschillen van elkaar onderling accepteren en hier geen (voor)oordeel uit trekken. 

 

Waarom wij samenwerken zo belangrijk vinden. 

Samenwerken met andere kinderen en samenwerken met de medewerkers vinden wij heel belangrijk. Doordat de kinderen met elkaar samenwerken, leren zij dat ze ook van elkaar kunnen leren. Ook op sociaal gebied is samenwerken belangrijk. De kinderen leren hierdoor dat iedereen anders is en dat je dit van elkaar moet accepteren. 

 

We vinden het belangrijk dat kinderen van elkaar kunnen leren. 

Samenwerken in de groep gaat door middel van groepjes die om de 8 weken veranderen. Zo leren de kinderen met iedereen samenwerken. In de groepjes zitten alle leeftijden door elkaar, zodat de kinderen van elkaar iets kunnen leren. We willen op onze kinderdagverblijf namelijk de zelfredzaamheid van het kind bevorderen en zo leren we de kinderen dus om het eerst zelf te proberen, daarna hulp bij elkaar te zoeken en als het dan nog niet lukt kunnen ze nog bij de medewerkers hulp vragen. We vinden het belangrijk dat kinderen samenwerken zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen motiveren. Ook vinden we het belangrijk dat kinderen leren om zich in te leven in de ander.  

Met alledaagse taakjes kunnen de jongere kinderen de oudere kinderen om hulp vragen, als ze er zelf niet uitkomen. Zo bevorderen we de zelfstandigheid van de kinderen, maar motiveren we ze ook om samen te werken. Zelfstandigheid is punt dat wij erg belangrijk vinden, om kinderen zo goed als mogelijk mee te laten komen in de maatschappij. Later zal er ook niet altijd iemand zijn die je opvangt wanneer het fout gaat, hier willen wij de kinderen goed op voorbereiden.  

 

We vinden het belangrijk dat de kinderen de verschillen van elkaar accepteren. 

Door de groepjes om de 8 weken te veranderen motiveren we de kinderen om met allemaal samen te werken en niet de hele tijd met hetzelfde groepje. Alle kinderen zijn namelijk weer anders en dit moeten kinderen van elkaar leren te accepteren. Wanneer een kind de hele tijd in hetzelfde groepje zit, heeft maar een bepaald beeld van zijn groepsgenootjes. Door de groepen te verwisselen, leren zij dat samenwerken op verschillende manieren kan. 

Door de tijd die een groepje met elkaar door brengt lang genoeg te houden (8weken) zorgen we ervoor dat de kinderen de tijd krijgen om elkaar te leren kennen en aan elkaar te wennen. Niet dat als ze eindelijk van elkaar weten hoe ze in elkaar zitten dat dan meteen de groepjes weer verwisseld worden. 

Om de verschillen in persoonlijkheid van de andere kinderen te accepteren, vinden wij het leuk om met de verkleedkist te spelen. Zo ontwikkelen we bij de kinderen het inlevingsvermogen. Dit is een punt dat wij erg belangrijk vinden. Door je in te leven in een ander leer je respect te krijgen voor een ander en de onderlinge verschillen te accepteren. Wanneer je in de huid 

kruipt van een ander, kun je je nog beter inleven in de ander en ervaar je de omgeving ook zoals de ander de omgeving zou ervaren.

 

Basiscommunicatie

Met basiscommunicatie bedoelen wij de eerste regels die kinderen in de onderbouw leren. Bijvoorbeeld: naar elkaar luisteren, bij de groep blijven, vriendelijk op elkaar reageren, elkaar aankijken etc. 

 

Waarom wij basiscommunicatie belangrijk vinden 

Wij vinden communicatie heel belangrijk, omdat communicatie de basis is voor samenwerken. Zonder met elkaar te overleggen en dus zonder met elkaar te communiceren, kun je niet samenwerken. Er moet onderling overlegd worden, wil goed kunnen samenwerken. Daarom vinden wij dat kinderen al op jonge leeftijd moeten leren goed te communiceren. 

 

We vinden het belangrijk dat het kind zich gerespecteerd voelt 

We vinden het belangrijk dat het kind zich gerespecteerd voelt in de groep. Door de andere kinderen, maar ook door de medewerkers. Hiervoor zijn aspecten van belang, namelijk: Sensitieve responsiviteit, Respect voor de autonomie van het kind, Praten, uitleggen en luisteren, Grenzen stellen en reguleren, Ondersteunen van positieve relaties tussen de kinderen.  

Sensitieve responsiviteit betekent dat de medewerker gevoelig is voor wat het kind bezig houdt. Hij of zij heeft plezier in wat het kind doet. Respect voor de autonomie betekent dat elk kind uniek heeft en zijn eigen kwaliteiten heeft. Naarmate een baby ouder wordt, wordt de autonomie steeds belangrijker.  Met praten, uitleggen en luisteren wordt bedoeld dat de medewerkers uitleggen wat ze gaan doen en waarom en dat we het kind laten praten en hierna luisteren. Met grenzen stellen en regulieren wordt bedoeld dat wij de kinderen wel duidelijke regels geven over wat wel en niet mag. We willen de kinderen alle vrijheid geven, maar ze moeten zich wel aan bepaalde regels houden. Ondersteunen van positieve relaties tussen de kinderen vinden wij belangrijk, omdat wij  het belangrijk vinden dat kinderen elkaar accepteren en respecteren en dat ze het goed met elkaar kunnen vinden onderling. 

 

We vinden het belangrijk dat kinderen naar elkaar leren luisteren 

Een van de basisregels van communicatie is naar elkaar luisteren. Door met zijn allen in een kring te zitten, willen wij met zijn allen in een kring gaan zitten. Met de oudste kinderen van het kinderdagverblijf gaan we aan het begin van de dag in een kringetje zitten. Er wordt hierbij een kind aangewezen dat iets mag gaan vertellen. Bijvoorbeeld over wat hij heeft meegemaakt. Het is de bedoeling dat de andere kinderen gewoon luisteren. Hierbij worden een paar basisregels van communicatie aangeleerd. Namelijk: luisteren, bij de groep blijven, elkaar aankijken en ook vriendelijk op elkaar reageren. Wanneer de kinderen in de kring door elkaar heen gaan praten, is niet respectvol tegenover de spreker. Dit willen wij de kinderen dan ook leren. Ook willen de spreker leren dat hij, wanneer hij in een kring praat, moet afwisselen van de kant waar hij op kijkt. De luisteraars willen wij leren om rustig te luisteren, in de kring te blijven zitten en de prater aan te kijken. Een ander voorbeeld waarbij we de kinderen motiveren om te communiceren en naar elkaar luisteren, is om ze samen een toren te laten bouwen. Door de kinderen dit samen te laten maken, zijn ze toegewezen op elkaar en moeten ze er met elkaar zien uit te komen. Hierbij heb je communicatie nodig.  

 

 

 

We vinden het belangrijk dat kinderen van elkaar kunnen leren 

Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen van elkaar kunnen leren. Als ze iets niet snappen kunnen ze dit aan de andere kinderen vragen, voordat ze bij de medewerkers komen. Hiervoor moet natuurlijk goed gecommuniceerd kunnen worden. Wij willen ervoor zorgen dat alle kinderen de basisregels van communicatie op jonge leeftijd leren kennen en hier gaan we dan ook flink aan werken met on0s kinderdagverblijf.

 


 

Steunen en stimuleren van spelen en leren

Spelen en leren is bij ons niet strikt gescheiden. Spelen en leren kunnen wel los van elkaar gezien worden, maar ook als het geheel 'spelend leren'. Wij denken dat een kind door te spelen altijd wel leert, en dat een kind leren ook leuk kan gaan vinden en het hierdoor als 'spelen' kan gaan zien. 

 

Waarom wij het steunen en stimuleren van spelen en leren belangrijk vinden 

Wij vinden het belangrijk dat kinderen gesteund en gestimuleerd worden tot spelen en leren, zodat het kind hier uiteindelijk zelf voor gaat kiezen. Wij vinden het belangrijk dat een kind zelfstandig kan leren op spelende wijze. Hierbij willen wij het kind steunen en stimuleren, maar laten het kind zelf het optimale uit zichzelf halen.  

 

Wij vinden spelenderwijs leren een belangrijke manier van leren 

Wij vinden spelenderwijs leren een belangrijke manier van leren, omdat de allerkleinste kinderen heel veel leren door te spelen. Hierdoor proberen wij te verkomen dat leren als een soort plicht of straf wordt gezien, maar willen wij leren juist leuk maken. We zullen hierom gebruik maken van educatieve spelletjes zoals memorie, ik zie ik zie wat jij niet ziet e.d. Door middel van deze spelletjes stimuleren wij kinderen om op spelenderwijs veel te leren. We zorgen er hierbij vooral voor dat de kinderen plezier hebben in de spelletjes, maar zullen ze ook corrigeren zodat de kinderen er ook iets van leren. Door ik zie ik zie wat jij niet ziet leren kinderen de kleuren kennen en leren ze de woordjes kennen die bij de voorwerpen horen. Het is niet de bedoeling dat ze wijzen en 'dat' zeggen, maar dat ze zeggen 'dat boek'. Als het dan de juiste kleur is, maar toch het verkeerde voorwerp, laten wij wel even aan het kind weten dat hij of ze de kleur wel goed had en dat dat ook heel knap is. Een anders spel dat wij leuk vinden om met de kinderen te doen is memorie. Memorie volgens de echte spelregels is voor de kinderen op het kinderdagverblijf nog een beetje moeilijk. Daarom spelen wij met de oudste kinderen van de groep memorie, maar dan op een andere manier. Wij noemen dit zelf ook wel 'zichtbaar memorie'. We maken dan twee stapels van de memorieblokjes, waarbij de stelletjes gescheiden zijn. Een kindje (of de begeleider) legt dan een kaartje neer en dan moet het andere kindje uit zijn eigen stapeltje hetzelfde 

 

Wij vinden vrij spelen belangrijk 

Wij vinden niet alleen spelend leren belangrijk, maar ook vrij spelen vinden wij belangrijk. Bij vrijspelen kiest een kind zelf wat hij of zij wilt gaan doen en wij vinden dit goed voor de persoonlijkheidsontwikkeling. Het kind leert hierbij zijn eigen voorkeuren kennen en deze voorkeuren komen ook ergens vandaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een kind iets kiest omdat hij of zij dit heel leuk vind, of juist iets kiest omdat hij of zij daar goed in is.  

We vinden het belangrijk dat een kind tussendoor iets mag doen omdat hij of zij dat graag wilt doen en niet omdat dit moet. Hierdoor willen wij ervoor zorgen dat het kind het naar zijn zin heeft op onze kinderdagverblijf. Met vrijspelen mogen de kinderen ook kiezen om naar buiten te gaan, zolang ze het tuintje maar niet verlaten. Dit mag alleen wanneer de medewerker meegaat, zodat hij of zij een oogje in het zeil kan houden.

Indeling en inrichting van binnen- en buiten ruimtes

We hebben een uitgebreid voorbeeld van hoe ons kinderdagverblijf eruit komt te zien.

 

In de binnenruimtes wordt je warm ontvangen in een ruim huis. Er is een speciaal deel voor baby’s en peuters. Deze komen natuurlijk wel met elkaar in aanraking.

 

De buitenruimte is heel groot. Er is een grote tuin met een vijver(waar natuurlijk een hek omheen staat) en er zijn veel bomen.

 

Voor meer duidelijkheid over ons kinderdagverblijf zie; http://www.youtube.com/watch?v=1y88vm2klEo

 

 

Dagritme en groepssamenstelling

 

We vinden het belangrijk dat er dagritme is…

Dagritme is een zeer belangrijk pedagogisch middel binnen een kinderdagverblijf. Een dagritme geeft kinderen regelmaat en houvast, het voldoet aan hun behoeften waardoor je hun gedrag beïnvloed. Een dagritme zorgt ook voor duidelijkheid voor de ouders en de pedagogisch medewerkers. Het is noodzakelijk dat overleg plaatsvindt met de ouders over het dagritme. Er wordt voldoende tijd ingepland voor alle activiteiten en voor de pauzes. Ook wordt er rekening gehouden met kinderen met eventuele uitzonderingen die extra hulp nodig hebben. En als laatste wordt er een balans gezocht tussen actieve en rustige activiteiten. Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen de kinderen, de ene slaapt meer uren terwijl de andere meer energie heeft.

 

We vinden het belangrijk dat er goede relaties zijn tussen pedagogisch medewerkers en de kinderen…

Er is veel tijd nodig om een vertrouwensband op te bouwen tussen een pedagogisch medewerker en een kind. Dit doet een pedagogisch medewerker door zich te betrekken bij het kind. Als de vertrouwensband er is heeft het kind een gevoel van veiligheid bij de pedagogisch medewerker. Ook is het erg belangrijk dat er vertrouwde relaties zijn tussen de kinderen. Jonge kinderen communiceren grotendeels non-verbaal met elkaar. Ze doen dit vooral met bekende en vertrouwde spelletjes. Het is gemakkelijker om met een stabiele groep te werken want daardoor ontstaan er vaste patronen tussen de kinderen.

 

We vinden een goede groepssamenstelling erg belangrijk…

Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, hebben kinderen ook hun voorkeur om met bepaalde kinderen te spelen. Dit komt vooral voor bij leeftijdsgenootjes, kinderen die elkaar altijd zien op het kinderdagverblijf of kinderen van hetzelfde geslacht. Wij zorgen er daardoor ook voor dat deze kinderen bij elkaar in de groep zitten, zodat ze een goed en leuk contact met elkaar kunnen opbouwen. Het met elkaar spelen hangt af van elkaars interesses, kinderen spelen vaak samen als ze dezelfde interesses hebben in een bepaald spel. Kinderen vinden het daarom ook leuk om elkaar uit te dagen, waardoor ze zich onopvallend ontwikkelen.

 

We vinden het belangrijk dat alle kinderen goed worden opgevangen…

Er zijn vele ouders die parttime werken waardoor kinderen ook parttime op het kinderdagverblijf zijn. We willen graag dat deze kinderen, ondanks dat ze zo weinig aanwezig zijn, goed worden opgevangen en ook goed contact hebben met andere kinderen en de pedagogisch medewerkers. We proberen dat deze kinderen elke week met dezelfde kinderen (het liefst ook parttime kinderen) in het groepje zitten. Zodat ook zij een goede band kunnen opbouwen en op een leuke manier met elkaar kunnen spelen.

 


 

We vinden het belangrijk dat er voldoende medewerkers op de groep staan…

Het is belangrijk voor ons dat alle kinderen voldoende aandacht krijgen binnen het kinderdagverblijf. Sommige kinderen hebben wat meer aandacht nodig dan andere, maar dit willen wij op een goede en fijne manier verdelen. We willen ook graag dat er vaste pedagogisch medewerkers op vaste groepen staan, dit is ook het prettigst voor het kind. Wij zorgen ervoor dat er per groep van 10 kinderen 2 pedagogisch medewerkers rondlopen, voor voldoende controle en aandacht.